Tvorivé dielne

Arduino 101 (60 min)

Lektori: Paľo Hudačko
Limit: 15 ľudí Dielňa začne o: 15:30 v miestnosti Dielňa RPi

Tvorivá dieľňa pre všetkých tých, ktorí by chceli začať s Arduinom, ale nevedia ako. Jediné, čo si potrebujete priniesť, je laptop a od účastníkov sa očakáva znalosť jazyka C aspoň na základnej úrovni. Arduino spolu s výučbovým shieldom ako aj sprievodné materiály a projekty dostanete na mieste.

Arduino C

Dobrodružstvá v Minecrafte v jazyku Python (60 min)

Lektori: Filip Gurbáľ
Limit: 20 ľudí Dielňa začne o: 12:50 v miestnosti Dielňa RPi

Naučíme vás programovať v jazyku Python v prostredí známej hry Minecraft a to všetko na Raspberry Pi. Nezabudnite si so sebou zobrať dobrú náladu (a krompáč) :) Na absolvovanie tohto workshopu však nepotrebujete žiadne predchádzajúce znalosti jazyka Python ani skúsenosti s Minecraft-om. Workshop je tiež ideálny pre všetkých učiteľov, ktorí rozmýšľajú o jazyku Python a o možnosti jeho zahrnutia do výučby (spolu s Raspberry Pi).

Python Minecraft Raspberry Pi

How to put your home into the Docker (60 - 90 min)

Lektori: Erik Kudra
Dielňa začne o: 12:50 v miestnosti Dielňa 1

During the workshop people are going to learn what is another way how to create a smart home instead of existing commercial solutions. Home Assistant, as a brain of the whole project, will be presented. As far brain without the skeleton and other parts is nothing, integration with another IoT appliance and system will be shown as well. Of course in docker. You can be looking forward to 90 minutes full of containers, IoT, commands, automatizations, brokers, …

Docker Smart Home Home Assistant IoT

Programovanie hier v PyGame Zero (60 min)

Lektori: Tomáš Tarkanič
Limit: 20 ľudí Dielňa začne o: 14:10 v miestnosti Dielňa RPi

Programovanie je cool a sexi. Ak však chcete osloviť súčasné decká, asi už neuspejete výpisom hlášky “Hello, world!”. Rovnako tak neuspejete výpisom čísiel od 1 po 10 pri prezentovaní cyklov. A už vôbec nie v prostredí čiernej obrazovky a bielych písmeniek. Pre nich už nie je počítač čarovná skrinka. Oni za tým počítačom odsedia v porovnaní s nami častokrát výrazne viac hodín. A častokrát je prvým kontaktom s počítačom práve počítačová hra. Na tomto workshope vám ukážem, ako sa dá počítačová hra vytvoriť za krátky čas zhruba na 100 riadkoch kódu. Nie - nebudeme hádať číslo, ktoré si počítač myslí. Budeme vytvárať jednoduchý remake Arkanoid-u v peknom grafickom prevedení. To všetko v jazyku Python s použitím knižnice PyGame Zero na minipočítači Raspberry Pi.

Python Raspberry Pi Python

Rozhýbme Lego robotov (60 min)

Lektori: Angelika Haneszová
Limit: 12 ľudí Dielňa začne o: 13:00 v miestnosti Dielňa 2.

Vieš ako a čo vidí Lego robot? Počas tvorivej dielne si ukážeme a vyskúšame programovanie v grafickom prostredí Lego Mindstorms. Na orientáciu robota v prostredí použijeme farebný, gyroskopický a ultrasonický senzor. Môžete pracovať v dvojčlenných tímoch pomocou vopred poskladaných modelov, ale dáme vám priestor a súčiastky aj na to, aby ste ich dostavali podľa vlastných predstáv.

LEGO robot

Domáca automatizácia pomocou openHAB-u a MQTT (90 min)

Lektori: Ladislav Mikulszký
Dielňa začne o: 14:30 v miestnosti Dielňa 1

Krátka ukážka toho, ako v openHab-e vytvoriť základné ovládacie prvky a pravidlá. Vytvorenie jednoduchého vlastného IoT zariadenia pomocou Arduina a ESP32 a jeho prepojenie s openHAB-om pocou MQTT.

MQTT openHAB IoT Arduino ESP32

Prehliadka OpenLab (30 - 40 min)

Lektori: Dominik Lakatoš
Limit: bez obmedzenia ľudí Dielňa začne o: 12:50, 14:00, 15:15

Tentokrát sa nejedná o žiadnu tvorivú dielňu, ale o prehliadku OpenLab-u - laboratória, ktoré je otvorené pre všetkých študentov 24 hodín 7 dní v týždni. Ako? Toto laboratórium totiž nie je ohradené stenami a zavreté za dverami, ale nachádza sa v otvorenom priestore 5. poschodia v hlavnej budove Technickej univerzity v Košiciach. Je vybavené množstvom senzorov a akčných členov, ktoré čakajú na to, že ich využijete študenti využijú vo svojom riešení. V rámci prehliadky sa tiež zoznámite s Olou - avatarom, ktorá je srdcom laboratória a ukáže vám, čo všetko OpenLab dokáže už dnes.

Skupinová prehliadka začína z informačného centra Namakaného dňa, odkiaľ vás náš skúsený sprievodca bezpečne dovedie až do OpenLab-u. Buďte preto včas na správnom mieste! V prípade akýchkoľvek problémov v stupné nevraciame!

Raspberry Pi MQTT

Physical computing so Scratchom (60 min)

Lektori: Zuzana Tkáčová
Limit: 15 ľudí Dielňa začne o: 14:30

V tvorivej dielni si ukážeme nové možnosti programovacieho prostredia Scratch 3 v prepojení na fyzický svet okolo počítača. Využijeme senzorické vstupy na monitorovanie prostredia. A vyskúšame si vytvoriť aj vlastné ovládacie zariadenie tradičnými (a možno aj menej tradičnými) komponentmi.

Ak sa chcete tejto dielne zúčastniť, príďte v čase dielne na info. Odtiaľ si vás prevezme naša namakaná lektorka Zuzana.

BBC micro:bit Scratch

Programujeme robotické systémy v assembleru (60 min)

Lektori: Jiří Hrbáček, žiaci základných škôl
Limit: 10 ľudí Dielňa začne o: 12:50, 14:15, 15:30 v miestnosti Dielňa X.

Picaxe assembler robot

Namakaný deň 2019 podporili tieto namakané spoločnosti a má týchto namakaných partnerov:

Namakaný deň 2019 má týchto namakaných mediálnych partnerov: