Arduino Day Banner

Arduino Day 2021 Corona Edition

Celosvetová onlina narodeninová oslava Arduino dosiek vysielaná cez YouTube.

27.marca.2020 od 10:00

Začiatok už za:
Udalosť už prebehla.

Túto narodeninovú oslavu do vašej domácnosti prinášajú:

Namakaný deň Katedra počítačov a informatiky innovlab
Podujatie bude prebiehať online vo videokonferenčnom systéme Jitsi. Pripojiť sa na Arduino Day 2021
banner

O podujatí Arduino Day

Čo je to Arduino Day?

Arduino Day je celosvetovou oslavou narodenín vývojovej dosky Arduino, ktorá je organizovaná priamo komunitou alebo tímom Arduina. Spája ľudí "online", aby sa podelili o svoje skúsenosti a naučili sa o tejto otvorenej platforme viac.

Čo môžeš počas Arduino Day robiť?

Tento rok je podujatie online, takže si zožeň Kofolu, zemiakové lupienky alebo akúkoľvek inú nezdravú stravu, fajnú spoločnosť, nalaď si ten správny YouTube kanál a uži si nápor namakných prednášok s nosnou témou vývoja vecičiek postavených na doskách Arduino. Po skončení zostaň kľudne dlhšie - spravíme aj virtuálnu afterpárty, kde môžeme nezáväzne pokecať (alebo ohovárať :-) ).

Pre koho je Arduino Day určený?

Podujatie je určené pre kohokoľvek, kto sa chce o Arduine niečo dozvedieť alebo chce naopak odovzdať svoje skúsenosti ďalej. Je jedno, či si študent, či učiteľ, či IT profesionál, manažér alebo vlastne nevieš, čo Arduino je. Ak sa chceš niečo dozvedieť alebo naučiť, tak určite príď!

Som makač (z angl. maker). Mohol by som sa do prípravy podujatia zapojiť?

Jasné! Ak by si si chcel pripraviť vlastný príspevok, napíš na email mirek@namakanyden.sk. Detaily dohodneme v ďalšej komunikácii.

A ešte jedna slovenská - koľko to stojí?

Na rýdzo slovenskú otázku patrí samozrejme len rýdzo slovenská odpoveď - tvoja účasť na tomto online podujatí ťa nebude stáť ani forint! Stačí len tvoja chuť sa zúčastniť a niečo nové sa naučiť.

Program

  • Otvorenie podujatia

    Rečník: Miroslav Biňas

    Privítanie účastníkov a predstavanie programu.

  • Stavebnice Totem

    Rečník: Pavol Bálint

    V tomto príspevku si predstavíme konštrukčný systém Totem pochádzajúci z Litvy. Jedná sa o systém, ktorý kombinuje a rozvíja nielen praktické zručností spojené so stavbou, ale aj programovanie. Bližšie predstavíme produkt Mini Lab hodiaci sa či už na prvé pokusy s elektronikou, ale aj ako vynikajúca pomôcka na vyučovanie. Mini Lab tvorí kompaktný celok, ktorý jednoducho vyberiete z krabice, urobíte to čo potrebujete a zase odložíte späť do krabice.

    (video)

  • Arduino IDE – vývoj pre všetky populárne platformy

    Rečník: Ľuboslav Lacko

    Vo vývojovom prostredí Arduino IDE môžete vytvárať aplikácie nielen pre všetky vývojové dosky Arduino, prípadne pre zariadenia ako napríklad mBot, ktoré využívajú klony Arduina ale aj pre veľa ďalších populárnych IoT platforiem. V príspevku ukážeme konfiguráciu vývojového prostredia na vývoj aplikácií pre BBC Micro:Bit, populárnu WiFi platformu ESP32, pre modulárny mikropočítač CyberPi, ktorý taktiež využíva ESP32 (CyberPi bude riadiacou jednotkou nového robota mBot 2) a taktiež pre dosky Raspberry Pi Pico, ktorá využíva mikrokontrolér RP2040 s architektúrou ARM Cortex MO.

    (video)

  • Ako organizovať svoj kód (lepšie)

    Rečník: Miroslav Biňas

    Ako učiteľa programovania ma pri pohľade na rozličné programy pre mikrokontroléry s Arduinom vždy hryzú oči. Proste milión riadkov kódu, gadzilión globálnych premenných, jeden loop() s kopcom if-ov a else-ov a žiadny main(). Naozaj to ináč nejde? Toto sme chceli? V príspevku vám ukážem, ako písať programy tak, aby ste pohľadom na ne potešili nejedného učiteľa programovania. Bude to hlavne o stavových strojoch, stavových diagramoch, o hľadaní funkcie main() a o tom, "Kde ti soudruzi z Itálie udělali chybu" ;)

    (video) (prezentácia)

  • Humanoidný robot Asimov.InMoov

    Rečník: Jozef Klus

    Prvý impulz k rozhodnutiu postaviť robota na základe Open Source projektu InMoov som dostal práve v Košiciach na Arduino day 2017. Boli tam kolegovia zo strednej školy v Prešove (na presný názov sa žiaľ už nepamätám, ospravedlňujem sa) a oni prezentovali v Show room-e poskladaný skelet robota, vytlačený na 3D tlačiarni. A tam zasiahol ten povestný blesk z čistého neba, osvietenie - skúsime to aj my v škole. To som vtedy ani netušil, čo som si uviazal za balvan na krk.

    V príspevku vám poviem, ako dopadlo takmer štvorročné úsilie skupiny študentov a ich učiteľa. Aké problémy sme museli riešiť pri tlači, mechanickom zostavovaní, zostavovaní a oživování elektroniky, nastavovaní servo motorov a konfigurácii riadiaceho systému MRL. Poviem vám aj o plánoch čo ďalej s projektom plánujem, aké možnosti tento projekt ešte ponúka. Žiaľ, partia žiakov ktorá na projekte pracovala, tento školský rok končí a ja musím do projektu zapojiť nových žiakov. Nech je tento príspevok pre chlapcov odmenou za prácu, ktorú na projekte urobili, napriek nie príliš priaznivej situácii za posledný rok.

    (video)

  • Robotizované rameno na mobilnom podvozku

    Rečník: Andrej Michal

    V tomto príspevku si niečo povieme o mojej bakalárskej práci robotizované rameno na mobilnom podvozku a v krátkosti poviem niečo o sebe.

    Postupne si niečo povieme od konštrukcie až po návrh ramena 6osého ramena . Vysvetlím vám ako funguje môj robot poviem vám aké problémy vznikli pri stavbe a nakoniec vám pustím video ako robot funguje

    (video) (prezentácia)

  • Áfterpárty

    Po skončení sa spolu stretneme online vo videokonferenčnej miestnosti systému Jitsi Meet. Tentokrát úplne voľne a neorganizovane.

banner